Šelmy mírného pásu

1. Vlk obecný

Návrat vlka do ČR je v posledních týdnech jedním z nejdiskutovanějších témat. První zmínky o vlcích na území České republiky sahají do konce dvacátého století. Pravděpodobně se k nám dostali ze Slovenska. Jedná se o málo dotčený druh, který však nebývá obvykle pro člověka nebezpečný. Žije ve smečkách s přísnou hierarchií o počtu obvykle deset až dvacet jedinců.
Vlk obecný
Smečku vede vždy zkušený alfa pár, který se jako jediný smí rozmnožovat a všichni ostatní členové smečky jsou níže postaveni. Ačkoli mnoho lidí předpokládá opak, vlk je plaché zvíře, které se člověku raději vyhne, konflikt nevyhledává. Nicméně opatrnost je vždy na místě. Březost samic je obvykle okolo 65 dnů a rodí okolo šesti vlčat. V současné době se v Česku vlci vyskytují na území Jeseníků, Krušných hor a Beskyd.

2. Medvěd hnědý

Výskyt medvěda na Slovensku je doložen v oblasti Karpat. Občas může pronikat i do České republiky, ale to jen velmi zřídka a to na území Moravskoslezských Beskyd, či Javorníku, nicméně v České republice je přísně chráněným a kriticky ohroženým druhem. Je známý svojí hibernací, čili zimním spánkem, ke kterému ulehají v období od listopadu či prosince do února až dubna.
medvěd hnědý
Aby medvěd úspěšně hibernoval, je nezbytný předešlý zvýšený přísun potravy. Medvědi si tak udělají tukové zásoby a zimu bezpečně přežijí. Potrava bývá obvykle kupodivu rostlinná a to z velké většiny, pochutná si však i na medu, či rybách a větších savcích. Jsou velmi dobrými běžci, v plné rychlosti mohou běžet i padesát kilometrů v hodině. Medvědí březost trvá obvykle šest až osm měsíců. Počet mláďat nebývá větší než čtyři.

3. Rys ostrovid

Tato kočkovitá šelma je rozšířena v Evropě zejména díky programu reintrodukce rysa do volné přírody. Konkrétně v České republice se v současné době vyskytuje padesát až sedmdesát jedinců a to v oblasti Šumavy.
Rys ostrovid
Rysové loví hlavně za soumraku a na kořist číhají. Útočí z bezprostřední blízkosti a kořist rádi vyhlíží z vyvýšených míst. Rys si pochutná obvykle na srncích, kamzících a muflonech. Samice jsou březí cca dva až tři měsíce, porodí obvykle dvě až čtyři mláďata.

Šelmy mírného pásu
4 (80%)1