Jak na čistou vodu v bazénu?

Vysoké letní teploty jsou neodmyslitelně spojení s koupáním. Jenže v posledních letech se kvalita přírodních vod rapidně zhoršila, na většině přírodních toků je už začátkem června přísný zákaz koupání, jindy na vlastní riziko. I proto stále přibývá těch umělých, které sice nabízí nezávadné koupání, ale ne pro každého. Citlivější jedinci můžou na přítomnost chlóru reagovat zrudnutím a podrážděním pokožky a jen málokdo přijdeme na koupaliště, kde by nebyla hlava na hlavě. Ceny jsou přemrštěné a z koupaliště mnohdy odcházíme pochmuření a bez nálady. Mnoho lidí tak řeší radikální řešení v podobě vlastního koupaliště na své zahradě. Stále tak přibývá zahrad, které zdobí velká modrá prohlubeň plná blankytně čisté vody. Vlastní bazén má celou řadu výhod, pokud tedy opomene počáteční investici.

čistá voda

Bazén ale potřebuje i důslednou péči, která zaručí, se voda v něm nebude kazit. Na začátku koupací sezóny může sice voda vypadat poněkud zakaleně se zelenkavým nádechem, ale stačí trocha péče a kvalitních produktů a bazén je rázem připraven. Pokud tedy vsázíte na klasiku, bez bazénové chemie se zkrátka neobejdete. Díky ní se voda v bazénu nebude kalit, zapáchat a bude průzračně čistá až do podzimu.

žena v bazénu

Jenom ta ale nestačí s listím a drobnými nečistotami usazenými na dně, si ani ta nejlepší bazénová chemie neporadí. Samozřejmě můžete tyto nečistoty odstraňovat manuálně, u menších bazénů je to otázka několik minut. Pokud si ale chcete ušetřit spoustu práce, bazénový vysavač jí odvede za vás. Během celého dne sbírá nečistoty ze dna i stěn bazénu, nečistoty ve vodě neuhnívají a ta zůstává čistá. Velkým pomocníkem je ale i písková filtrace, která dokáže zázraky. Pokud bychom tedy měli doporučit alespoň jedno bazénové příslušenství, které si zamilujete, byla by to právě bazénová filtrace. Za den stihne veškerou vodu v bazénu přefiltrovat hned několikrát a usadí se v ní drobné částečky, které vysavač nedokázal odsát.