Sojové klíčky jsou významným zdrojem živin

Nejčastějším důvodem, proč se lidé vyhýbají luštěninám, je nedostatek informací, jak je správně připravit, a které druhy jsou pro konzumaci vhodné.
Pro začátek byste mohli začít s loupanou červenou čočkou, ta je lehce stravitelná i pro malé děti, je navíc chutná, výborná do polévek. Nemusí se namáčet a stačí ji jen povařit 15 minut s ostatními surovinami, např. mrkví, celerem, nebo třeba s dýní Hokkaidó.

soja

Ostatní luštěniny je nutné před vařením namáčet, vodu slévat, vařit je v nové čisté vodě s bylinkami (např. majoránkou), aby byly lépe stravitelné, a do varné lázně lze rovněž přidat mořskou řasu kvůli zvýšenému obsahu minerálů.
Sója obsahuje značné množství tuku a mnoho tzv. antinutrientů, které v syrovém stavu chrání semeno v přírodě, aby z něj mohla vyrůst nová rostlinka. Tyto nežádoucí elementy se však rozpadají v okamžiku, kdy ze semena klíčí nová rostlinka. Dalším vhodným způsobem konzumace sóji, je fermentace. Na trhu jste se již možná setkali (zvláště v prodejnách zdravé výživy) s fermentovanými produkty s názvem „Tempeh“ nebo „Miso“.

Klíčení luštěnin podporuje jejich stravitelnost

Klíčení sojových bobů probíhá podobně, jako u jiných druhů luštěnin. Nejprve je namočíte do studené vody a necháte ji působit 12 – 16 hodin. Poté vodu slijete a boby nasypete pouze vlhké do nakličovací misky. Mimochodem, misky se vyrábí jako vícepatrové, lze tedy do druhé a třetí misky umístit jiné druhy semen na klíčení, např. cizrnu a ječmen.

Misky necháte stát na kuchyňské lince při pokojové teplotě, nesmí být ovšem na přímém slunci. Dvakrát za den stačí semínka propláchnout vodou, aby zůstaly jen vlhké, a přitom nestály namočené ve vodě. Přebytečná tekutina odkapává do spodní misky a tím je zaručeno, že nebudou plody plesnivět a podléhat hnilobě. Zhruba za 5 dnů jsou již sojové klíčky připravené ke konzumaci.

sojové klíčky

Sója bývá bohužel často geneticky modifikována, to je případ zejména amerického kontinentu, kde se stala již před mnoha lety výhodným obchodním artiklem. Jde zejména o tzv. herbicidní přípravek Roundup anebo o nežádoucí bakteriální geny, které jsou příčinou alergických reakcí. Před nákupem sojových bobů si vždy ověřujte, zda nejsou označena jako GMO, výrobci a prodejci jsou povinni tyto údaje uvádět.